Čaj pre bábätká a deti

 Feniklový čaj má povesť skvelého lieku. Mamičkám sa odporúča podávať ho svojim deťom v kombinácii s materským mliekom. Obsahuje prchavé plyny, ktoré znižujú pravdepodobnosť nadúvania u dojčiat. Nadúvanie samozrejme spôsobuje, že bábätká sú nekľudné a dlho plačú. V tomto článku preskúmame mnohé výhody feniklového čaju pre deti.

 Semienka feniklu sú malé a najčastejšie sa používajú v indickej kuchyni. Dávať však vyslovene semienka vášmu dieťaťu nie je až také bezpečné. Ak máte doma semienka feniklu, môžete ich namočiť do teplej vody a po prefiltrovaní semienok dať vodu svojmu bábätku už od útleho veku (akonáhle im zavediete vodu), alebo vyskúšajte čaj Pre bábätká a deti.

Náš voňavý čaj pre najmenších obsahuje organický fenikel certifikovaného BIO pôvodu.

 

 S čím tento čaj pomôže?

  • Uľaviť od detských kolík
  • Prekonať nádchu
  • Podporiť imunitu
  • Zlepšiť trávenie

 Táto bylinka pochádza zo Stredomoria, ale v súčasnosti je už dostupná po celom svete. Je bohatým zdrojom draslíka, antioxidantov, vápnika, železa, horčíka, mangánu a vlákniny. Semienka feniklu dokážu oveľa viac, než len potláčať zápach z úst (načo sa používal kedysi), môžu poskytnúť mnoho zdravotných výhod. Dospelí ho často konzumujú po jedle na pomoc pri tráviacich ťažkostiach.

 

  Benefity feniklu pre deti

 Prečistí dutiny

 Fenikel sa používa v bylinnej medicíne po stáročia ako liečba preťaženia a bolesti hlavy. Štúdia publikovaná Národným centrom pre biotechnologické informácie zistila, že fenikel bol schopný znížiť príznaky nádchy, kašľa a bolesti hlavy. To znamená, že pitie feniklového čaju môže pomôcť prečistiť dutiny vášho dieťaťa, keď sa ich má upchaté alebo keď ho bolí hlava.

Pomáha pri zápche

 Semienka feniklu sa osvedčili ako účinný liek na mnohé poruchy trávenia, vrátane zápchy u detí. Semienka feniklu majú laxatívne účinky, ktoré pomáhajú pri správnom pohybe čriev. Uvoľňuje stolicu, uľahčuje uvoľnenie a zmierňuje bolesť u detí. Fenikel zabezpečuje zdravý tráviaci systém rastúceho dieťaťa.

Trávenie

Fenikel obsahuje esenciálny olej nazývaný anetol, o ktorom je známe, že podporuje zdravé trávenie a bojuje proti plynatosti a nadúvaniu. Konzumácia týchto olejov môže pomôcť zmierniť zápchu u detí, ako aj zabrániť vredom u dospelých stimuláciou produkcie žlče, ktorá pomáha rozkladať tuky v čreve.

Zmierňuje koliku

Kolika, alebo kŕčovitá bolesť brucha, ktorú pociťujú dojčatá a ktorá u nich vyvoláva záchvaty plaču na celé hodiny. K tomuto črevnému kŕču dochádza, pretože tráviaci systém u novorodencov sa každý deň naďalej vyvíja. Opuchnuté brucho je jedným z bežných príznakov spojených s kolikou. Semená feniklu majú účinné tráviace vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri zmierňovaní týchto kŕčov. Feniklovú vodu - vyrobenú namočením semien feniklu do vody cez noc - je potrebné podávať dieťaťu, aby sa znížila kolika. Množstvo však závisí od veku dieťaťa.

 

Pomáha rozvíjať pevnejšie kosti

Semienka feniklu sú bohaté na horčík a fosfor, ktoré sú hlavnými minerálmi a pomáhajú pri vývoji kostí detí. Spomaľujú proces všetkých buniek, ktoré ničia kosti. Dávkovanie jednej čajovej lyžičky feniklového čaju zhruba každý druhý deň pomôže pri vývoji kostí vášho dieťaťa.

 Poskytuje antioxidanty

Antioxidanty nazývané aj “lapače voľných radikálov” pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek tela pred znečistením, vystavením sa slnečnému ultrafialovému žiareniu a zápalom. Tieto živiny tiež spomaľujú proces starnutia. Semienka feniklu sú plné antioxidantov, ktoré pomáhajú pri budovaní imunity dieťaťa a podporujú celkové zdravie.

 Zmierňuje dýchacie problémy

Semienka feniklu sú veľmi účinné pri všetkých dýchacích problémoch. Sú bohaté na cineol - esenciálny olej, ktorý pomáha udržiavať čisté dýchacie cesty. Ak býva vaše dieťa často choré na bronchitídu, astmu, kašeľ a pľúcne abscesy, skúste niekedy použiť semienka feniklu na zmiernenie jeho príznakov.

Podporuje funkciu mozgu

Feniklové semienka sú bohatým zdrojom draslíka. Zvyšujú elektrickú aktivitu mozgu, čo vedie k zdravému fungovaniu mozgu. Pravidelná konzumácia malého množstva semien feniklu pomáha zvýšiť prísun okysličenej krvi naplnenej živinami do mozgu.

 

Príprava

 Vodu si zohrejeme na 100°C, nachystáme 1-2 lyžičky čajovej zmesi na 2 dcl a necháme lúhovať po dobu 8-10 minút.

Ak ste ešte nikdy nepili feniklový čaj, nezľaknite sa jeho silnej vône pripomínajúcej sladké drievko. Jeho chuť je však príjemne nasladlá. Skvelou výhodou je, že neobsahuje kofeín, a preto si ho môžu vychutnať dospelí aj deti a vôňa pôsobí aj ako prírodný osviežovač vzduchu.

 

 

 

 

 

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien